Reflect Digital

Clovis Canopies has recently designed a unique freestanding canopy to provide protection from all weathers over a Children’s Ward outside play area on the first floor of the University Hospital Coventry and Warwickshire.

The hospital has been having issues with the previous shelter due to reduced airflow within the atrium. The temperatures would rise to an unacceptable level on even moderately sunny days directly over the Children’s Ward outside play area.

Clovis Canopies designed the freestanding Oxford lean-to style canopy to fit the 6.2m wide x 10.9m long area and supplied the canopy with 6 nos. columns (roof clad with tensile PVC fabric) to support the structure. To complete the design a 6mm solid clear polycarbonate curtain glazed wall was fitted to one end.

The entrance canopy design specialists faced a number of challenges throughout the design and installation process due to the small working area allocated at the University Hospital Coventry and Warwickshire and the limited access to bring in supplies and machinery.

Greg Revell at Clovis Canopies commented,

‘There were 3 major factors to overcome when it came to planning the installation process as the access was very limited.’

‘We were limited to using double doors from outside of the hospital building through an out patient reception which then lead through to a further set of double doors into the atrium garden’

‘All of the plant and materials had to be lifted from the atrium garden 5m high over the hand rail on to the first floor play area using the mini spider crane’

‘We then had to build and install the construction of the canopy and its fixings to the existing concrete roof and add additional water proofing around our base plates to prevent leaks from the reduced airflow with the atrium.’

The completed outdoor shelter was well received by the hospital and the Children’s Ward and has provided climate control for all weathers for the children to enjoy their playtime away from the ward.

The brightly coloured bold design makes it a fun place for the children to play and is a great design feature to the University Hospital Coventry and Warwickshire.

For more information on playground shelters and outdoor canopies visit the Clovis Canopies website.

Contact Name:
Donna Essex
Role:
Digital Marketing Executive
Company:
Reflect Digital
Contact Email:
click to reveal e-mail